Deprem haritası değişiyor. Bu illerde yaşayanlar dikkat!
Rize’de Meydana Gelen 4,7 Büyüklüğündeki Deprem Üzerine Endişeler Artıyor
Rize’nin Hemşin ilçesinde 15 Kasım 2024’te meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, uzmanları endişelendiriyor. KTÜ Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Hakan Ersoy, kayıtlara geçmese de var olan fay hattının bu depremi tetiklediğini belirtti.
Prof. Dr. Ersoy, depremlerin ardından ikincil afet risklerinin arttığını vurgulayarak, “Depremler sonrası genellikle heyelanlar, kaya düşmeleri gibi ikincil afetler de meydana gelebilir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Trabzon’da yaşanan 5 Ocak’ta 3.2 ve 9 Ocak’ta 3.4 büyüklüğündeki depremlere de dikkat çeken Ersoy, “Bunlar tekrarlayan olaylar. Yani sürekli farklı titreşimlerle karşılaşabiliyorsunuz. Normal şartlarda, heyelan ve kaya düşmelerinin en önemli nedenlerinden biri yapay veya doğal titreşimler ile yağışlardır.
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bu tür olumsuz etkilerin yaşandığını belirten Ersoy, “Depremler heyelan ve kaya düşmelerine neden olabilir ancak Trabzon’da bu küçük ölçekli depremler doğrudan heyelan veya taşkına yol açabiliyor mu, bunu araştırıyoruz. Geçen yıldan bu yana bu konu üzerinde çalışıyoruz ve sonuca ulaşmaya çalışacağız.”
“Depremin Şiddeti Zemine Göre Değişir”
Depremin şiddetinin zeminle bağlantısına dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, “Depremin şiddeti, zemin türüne göre değişir. Depremin büyüklüğü aynı kalsa da şiddet zeminin türüne bağlı olarak değişebilir. Zemin büyütmesi kavramı mevcuttur. Dolayısıyla, bir kaya ortamında titreşimler farklı hissedilirken, dolgu alanlarında başka şekilde hissedilir.” açıklamasında bulundu.
Doğu Karadeniz illerinde yerleşimin büyük bir kısmının sahil bölgelerinde olduğunu belirten Ersoy, “Günümüzde yerleşimlerin çoğu bu alçak bölgelere, dolgu alanlarına yapılmaktadır. Dolayısıyla, geçmişte hissedilmeyen titreşimlerin günümüzde hissedilme olasılığı artmıştır. Depremler genellikle dolgu alanları üzerinde daha fazla etki yaratır çünkü zemin büyümesi bu alanlarda daha fazladır.“
Doğu Karadeniz’de Potansiyel Diri Faylar Tespit Edildi
Son zamanlarda elde edilen jeolojik ve jeomorfolojik verilere göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamada bulundu:
“Son çalışmalar, Sinop ile Artvin arasında kayma hızı düşük olmasına rağmen Doğu Karadeniz sahiline yakın bölgelerde potansiyel diri faylar bulunduğunu göstermektedir.
Ayrıca, Samsun-Trabzon arasında yapılan denizala…