Intel bombayı patlattı, kimseye haber vermeden performans canavarı çipini tanıttı

Posted by

Intel‘in geçtiğimiz yılın sonlarında tanıttığı 14. nesil Meteor Lake serisi çipler, yüksek performanslı dizüstü bilgisayarlarla piyasada yerini almış durumda. Performansa odaklı Intel Core Ultra 9 185H veya Core Ultra 5 125H gibi çiplerin yanı sıra, şirket sessiz sedasız verimlilik odaklı bir başka çip olan Intel Core Ultra 5 115U’yu da piyasaya sürdü. İlginç bir şekilde, bu çip, şirketin SKU yayın listesinde bile yer almıyor.

Intel Core Ultra 5 115U, iki performans çekirdeği, dört verimli çekirdek ve iki düşük güç tüketimli verimli çekirdek olmak üzere toplamda 2+4+2 çekirdek yapılandırmasına sahip. Performans çekirdekleri 1.5GHz taban frekansıyla çalışırken, 4.2 GHz’ye kadar turbo frekans sunabiliyor. Verimli çekirdeklerin taban ve maksimum turbo frekansları sırasıyla 1GHz ve 3.5GHz iken, düşük güç tüketimli çekirdeklerin bu değerleri 700MHz taban ve 2.1 GHz turbo frekans olarak belirlenmiş.

Intel bombayı patlattı, kimseye haber vermeden performans canavarı çipini tanıttı

Yüksek performanslı Core Ultra 5 125H modeli ile kıyaslandığında, 115U modeli tüm çekirdekler için daha düşük tepe frekanslarına sahip olmasına rağmen, belirli senaryolarda çekirdek sayısının azlığını dengelemek amacıyla E ve LPE çekirdekler için 300MHz daha yüksek taban frekansı sunuyor. Bu yeni çip, 10MB önbellek kapasitesi ile geliyor ki bu, 125H modelinin sahip olduğu 18MB önbellekten daha az.

Grafikler söz konusu olduğunda, Core Ultra 115U, HDMI 2.1 ve DP ile 7680 x 4320 çözünürlüğünde 60Hz’e kadar görüntü çıkışı sunabiliyor. Bu, 125H çipinin çözünürlük çıkışı ile aynı.

Verimlilik odaklı bu yeni çip, 15W’lık bir taban güç tüketimi sunuyor ki bu, 125H modelinin 28W’lık güç tüketiminin neredeyse yarısı. Maksimum turbo gücü de 125H modelinin 115W’lık değerine kıyasla oldukça düşük, yalnızca 57W. Bu, özellikle enerji verimliliği ve daha uzun pil ömrü arayan kullanıcılar için ideal bir seçenek haline getiriyor. İlerleyen dönemlerde bu çiplerin dizüstü bilgisayarlarda nasıl bir performans sergileyeceği ve kullanıcı deneyimlerini nasıl etkileyeceği merak konusu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir